Banke smanjile kamate na kredite

Bez autora
Jan 07 2013

Dobra vijest stiže za stanovnike koji imaju zajam u nekoj od finansijskih institucija u RS, jer su pojedine banke smanjile kamatne stope na kredite, dok druge razmišljaju da to urade u idućem periodu. Kamatna stopa u Hipo Alpe Adrija banci za kredite gdje je referentna kamatna stopa euribor, a koje koriste fizička lica biće umanjena za 1,25 odsto. Ovo je dobra vijest za hiljade klijenata i dolazi u pravo vrijeme, tokom novogodišnjih praznika. S druge strane, Hipo banka Banjaluka imaće značajno manje prihode, ali sasvim sigurno zadovoljnije klijente. Zahvaljujući novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS, sada imamo jasna pravila kojima se striktno definiše način korigovanja promjenljivih kamatnih stopa i tako onemogućavaju različite interpretacije u vezi sa ovom osjetljivom materijom.

Banke smanjile kamate na krediteDobra vijest stiže za stanovnike koji imaju zajam u nekoj od finansijskih institucija u RS, jer su pojedine banke smanjile kamatne stope na kredite, dok druge razmišljaju da to urade u idućem periodu.

- Kamatna stopa u Hipo Alpe Adrija banci za kredite gdje je referentna kamatna stopa euribor, a koje koriste fizička lica biće umanjena za 1,25 odsto - rekao je direktor Odjeljenja marketinga i korporativnih komunikacija u Hipo banci Banjaluka Petar Stefanović.

On je istakao da je ovo dobra vijest za hiljade klijenata i dolazi u pravo vrijeme, tokom novogodišnjih praznika.

- S druge strane, Hipo banka Banjaluka imaće značajno manje prihode, ali sasvim sigurno zadovoljnije klijente. Zahvaljujući novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS, sada imamo jasna pravila kojima se striktno definiše način korigovanja promjenljivih kamatnih stopa i tako onemogućavaju različite interpretacije u vezi sa ovom osjetljivom materijom - istakao je Stefanović.

Pojasnio je da, ukoliko je korisnik kredita imao kamatnu stopu od 6,75, ona će biti umanjena za 1,25.

- Umanjenje kamatne stope najviše će osjetiti oni koji imaju stambene kredite i ovo je sigurno odlična vijest za njih - istakao je Stefanović.

Direktor NLB Razvojne banke Radovan Bajić je istakao da je u ovoj banci kamatna stopa na kredite za fizička lica smanjena krajem prošle godine.

- Kamatne stope smo smanjili za jedan odsto, tako da je onim korisnicima kredita kojima je kamatna stopa bila sedam odsto ona sada šest. Tim smanjenjem kamatnih stopa smo dostigli nivo ispod kojeg više ne možemo snižavati. Sudeći po tome kolike su cijene depozita, mislim da nemamo više prostora za umanjenje kamatne stope - rekao je Bajić.

Direktor sektora za poslove sa stanovništvom u Novoj banci Banjaluka Igor Jovičić naglasio je da trenutno razmatraju mogućnost da smanje kamate za kratkoročne kredite.

- Za koliko će biti umanjene, još ne možemo ništa reći. Početkom prošle godine imali smo značajno sniženje kamatnih stopa na kredite i to za dva odsto. I pored toga, nastojaćemo da i ove godine još malo spustimo kamatu - kazao je Jovičić.

Euribor

- Vrijednost euribora za period od 1. januara do 31. decembra 2013. godine iznosi 0,75 odsto, dok je njegova vrijednost u istom periodu prošle godine iznosila dva odsto. Euribor predstavlja prosjek kamatnih stopa po kojima više od 50 evropskih banaka međusobno posuđuje sredstva i kao takav smatra se najvažnijom referentnom kamatnom stopom evropskog novčanog tržišta. I domaće banke kod kreditiranja koriste euribor kao osnovicu cijene novca, na koju dodaju maržu - rekli su u Hipo banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik